Viselkedése és jelleme

A boxer viselkedése és jelleme


Nem valószínű, hogy akad még egy olyan kutyafajta, melyről annyi élesen ellentétes vélemény, s olyan sok tévhit hangzana el, mint a boxerről.

Ha valakit megharap, nem tudja elengedni… ha nyers hússal etetik, megvadul – többen állítják. Ártalmatlan, jámbor luxus eb, amely még a légynek sem árt – tartják sokan.

Mi az igazság? Kiknek higgyünk? Milyen hát valójában a boxer?

A végletek kutyája. Játékos, mindig készen áll a hancúrozásra, sőt legtöbbször ő kezdeményez, még pedig ellenállhatatlan kedvességgel és kitartással. Víg kedélyét, kölyökkutya pajkosságát megőrzi késő öreg koráig. Játékközben sohasem durva, megkapó önfegyelemmel tart mértéket, mindig tudja, hol a határ, meddig mehet el a játékban, birkózásban úgy, hogy ne okozzon fájdalmat. Soha nem él vissza rendkívüli erejével.

A másik véglet a keménység: nincs még egy kutyafajta, amelyik olyan önfeláldozóan – akár élete árán is védené gazdáját, mint a boxer. Roppant erejével, vakmerőségével, embernek, állatnak egyaránt félelmetes ellenfele.

Íme, ez a boxer!

Az egyik pillanatban még bohókásan játszik bárkivel, a másikban viszont már bőszülten ront az illetőre, ha az gazdáját “fenyegeti”. Megjelenési is tükrözi a két végletet: teste elegáns, mozgása harmonikus, megnyerő, feje viszont már-már félelmetes.

Lehet, hogy kissé merész megállapítás, de egész sor hasonlatosságot találunk a boxer és a nagymacskák között. A fejforma, a fejtartás, a mozgás mind-mind az oroszlánéra emlékeztet. A boxer természetében is felfedezhetjük a “nagymacskás” vonásokat. Szeret lustálkodni, naphosszat heverészek, szunyókál. Kényelmessége, lomhasága azonban csak látszólagos. Érdekes jelenség például, ha támad a boxer. Amikor megpillantja ellenfelét, szinte szoborrá merevedik, majd meglapul és kúszva, gyors mozgással közelíti meg a kiszemelt célpontot, aztán “kilövi” magát és ellenállhatatlan rohammal, szinti elsöpri a másik állatot. Támadás közben – a többi kutyafajtával ellentétben – soha sem csahol, hanem mélyről jövő, ijesztő hangon hörög, morog.

Nem véletlen, hogy aki nem ismeri ezt a fajtát, ha találkozik vele, messze elkerüli. Pedig nincs hamis, sunyi boxer. Ezek a kutyák nagy erejük ellenére ritkán kezdenek verekedést, ám soha meg nem hátrálnak, s ha támadnak – mindig szemtől szembe teszik azt. Jellemük nyílt, őszinte, egyenes. Lakásban, kertben egyaránt ideálisan tartható. Helyét gyorsan megszokja, minden körülményhez könnyen alkalmazkodik.

Társasházban sem okoz problémát a tartása. Csendes, kiegyensúlyozott, a lakók nyugalmát nem zavarja, mert nem ugatós, többnyire hetekig sem hallatja hangját. Szőrzete rövid, ezért könnyen tisztán tartható.

Tanulékony, gyorsan és szívesen sajátítja el még a legbonyolultabb feladatokat is. A gyerekeket különösen szereti, megbízható hűséges őrzője, játszótársa a kicsiknek.

Forrás: Szinák-Veress Barátunk a boxer