Táplálása

Ebben a témakörben nagyon megoszlanak a vélemények, mind a táplálás jellegét, mind az élelem összetételét illetően. Sok tudományos alátámasztás lát napvilágot, amit egy hónap múlva megcáfol egy másik. Megpróbáljuk a különböző lehetőségeket felvázolni, de ezek csak iránymutatók, bár jellemzően valós tapasztalatokon alapszanak.

Talán furcsa módszernek tűnik, de kutyánk székletének nem túl beható vizsgálatával kaphatunk némi információt arról, hogy helyesen tápláljuk-e kedvencünket. Az egészséges, megfelelően táplált kutya egyszer-kétszer végzi el nagydolgát naponta. Az eredmény nem híg, nem koppan, színe olyan amilyennek már gyermekként megtanultuk: barna és formált. A tápokban, jutalomfalatokban található (kutyánk számára teljesen felesleges) színezékek a székletet is elszínezhetik. Amennyiben a kupac vöröses, zöldes, sárgás vagy egyéb nem természetes színben pomázik, váltsunk tápot. Ha állaga rendszeresen eltér a normálistól, de kutyánk egyébként egészséges, szintén lépjünk túl az éppen kipróbált eledelen.

A kölyök boxert eleinte 3-4-szer etessük naponta, egyenlő részre elosztva eledelét. Fél éves kor körül átállhatunk a napi 2-szeri, 1 éves kor körül a napi 1-szeri etetésre. A tápokon feltüntetik az ajánlott napi adagot. Mindig ezt az adagot osszuk a kívánt részre, tehát, ha egy eledelből az ajánlott napi adag 400 gramm, akkor napi kétszeri etetés esetén 200-200 grammot kapjon a kutya, ne kétszer 400 grammot! Az ajánlott adagtól természetesen el lehet térni, minden kutya tápanyagigénye más, kedvencünk kondícióján láthatjuk, hogy sok, kevés vagy optimális mennyiségű a kapott eledel. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg állatorvosunkat, hogy szerinte megfelelő-e a kutya súlya, csökkentsük, növeljük-e az adagot. Ha kutyánkat jutalomfalattal tanítjuk, vagy azzal kedveskedünk neki, azt is számoljuk bele a napi adagba!
Bármivel is etetjük kutyánkat, friss ivóvíz mindig legyen számára elérhető helyen!

Tápok – száraz
Rengeteg különböző minőségű, összetételű, specifikációjú táp létezik. Nem javasoljuk a hypermarketekben kapható, agyonreklámozott, “olcsó” tápok etetését, mivel ezek összetétele nem biztos, hogy megfelelő, általában csak kis mértékben tartalmaznak értékes alapanyagokat és inkább különböző adalékanyagokkal, melléktermékekkel dúsítottak. A minőségi tápokat állatfelszerelés üzletekben, állatorvosoknál vásárolhatjuk meg, de az interneten is megrendelhetők. A minőségi, teljes értékű száraztápok mellé semmilyen kiegészítőt nem kell adnunk. Sok féle ízben kaphatók, a különböző fajtájú és korú kutyáknak más-más összetétellel. A boxer nagytestű kutyafajták közé tartozik (felnőttkori testsúlya 25-40 kg) általában a LARGE, MAXI tápok számára a megfelelőek. (Eltérő megnevezése is lehet, a zsákon mindig feltüntetik a felnőttkori (!) testsúlyt). A kor szerinti bontás jellemzően a következő: Baby (bébi, kb. 5 hónapos korig,) Puppy (kölyök, kb 5-15 hónapos korig), Adult (felnőtt 15 hónapos kortól) és Senior (idős 7-8 éves kor felett).

Tápok – konzerv
A kutyák általában szeretik a különböző ízesítésű szaftos falatkákat, nagy százalékban (kb. 80%) vizet tartalmaznak. Konzerv tápokból szintén kaphatók minőségi és kevésbé jó minőségűek. Ha mégis a konzerv eledel mellett döntünk, ebből is a jó minőségűt válasszuk

Egyéb táplálékok
Boxerünk etetését megoldhatjuk másképp is, mint kész tápokkal vagy ki is válthatjuk néha a tápot saját készítésű eledellel. Megfelelő táplálékok a különböző állati eredetű csontos húsok, zöldségekkel, rizzsel kiegészítve. Adhatunk csirke- kacsa-, pulykafarhátat vagy nyakat, lehetőleg forrázva és nem főzve, mert a főtt csontok székrekedést okozhatnak. Az általánosan elfogadott arány 70% hús, 30% egyéb eredetű (zöldség, rizs) táplálék. Disznóhúst soha ne adjunk nyersen vagy forrázva a kutyának, kizárólag jól átfőzve, de inkább kerüljük a disznóhússal való etetést. Kaphatnak a kutyák nyers (kizárólag ellenőrzött helyről származó) tojást, csirke vagy marha májat is. Ezekkel rendszeresen, de nem túl gyakran (maximum heti egy-két alkalommal) egészíthetjük ki ételüket. A zöldségeket, ha nyersen adjuk, akkor reszeljük le, ha feldarabolva, akkor kicsit pároljuk meg. Szinte minden zöldség megfelelő, a kelfélékkel óvatosabban bánjunk, a vöröshagyma viszont tilos! A burgonyát megeszik a kutyák, de megemészteni, hasznosítani nem igazán tudják, így a táplálásban nem kap szerepet. A szálkamentes, filézett hal is egészséges, párolva és nyersen is adhatjuk, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a hal gyorsan romló étel, kizárólag friss halat adjunk a kutyának! A forrázott, főtt ételeket nem szükséges fűszerezni, sózni, maguk az ételek tartalmazzák a kutya számára szükséges só mennyiséget. A húsfélék mindig emberi fogyasztásra alkalmasak legyenek, kizárólag olyan húst adjunk a kutyának, amit magunknak is elkészítenénk!

A kutyák nagy része imádja a gyümölcsöket, a nagy mennyiségű szőlő ugyan okozhat mérgezéses tüneteket, de egyébként bátran adjunk kutyánknak különböző nyers gyümölcsöket. Szeretik az almát, körtét, dinnyét, szőlőt, málnát, epret, csonthéjas gyümölcsöket (ezek kalóriatartalma általában magas, ezt vegyük figyelembe). Természetesen az étkezéseket ne gyümölcsökkel oldjuk meg, ezek inkább csak nasik, kész jutalomfalatok helyett ideálisak. Sok kutya összeszedi a kertben lehulott gyümölcsöt, legeli azokról az ágakról, amit elér, ha permetezzük gyümölcsfáinkat, akkor ezt ne engedjük vagy tekintsünk el a permetezéstől. A fáról lepotyogott, erjedt gyümölcsök hasmenést okozhatnak. A piacon, üzletben vásárolt gyümölcsöt mossuk meg mielőtt kutyánknak adjuk.

Tejtermékek
Boxerünk kaphatnak tejet, sajtot, kefírt, tejfölt, túrót. A tej okozhat hasmenést, ebben az esetben mindenképpen hagyjuk ki a kutya étrendjéből, amennyiben nem okoz problémát nyugodtan adhatunk tehén- illetve kecsketejet is. Az élőflórás (pl. kaukázusi) kefír egészséges, az emésztést érintő betegségekkor alkalmazott diéta szerves része.

Tiltott ételek
Soha ne adjunk a kutyánknak csokoládét, egyéb édességet! Az egyéb cukros édességekre is könnyen rákap a kutya, elhízik, ami nagyon sok betegség forrása lehet és fogait is gyorsan tönkreteszi. Ha mindenképpen étellel akarunk kutyánknak kedveskedni, akkor inkább nyers zöldséget-gyümölcsöt adjunk, de egy közös játéknak, simogatásnak is éppúgy örül, ne a hasán keresztül próbáljunk eljutni kutyánk szívéhez!

A szőlő és a vöröshagyma is mérgező, szőlőt csak kis mennyiségben adjunk, a vöröshagymát teljesen hagyjuk ki kutyánk étrendjéből.