Caring for dogs

Oltás
Állatorvosod javasolni fogja, hogy az új boxer kölyköt oltasd be egy sor, fertőző betegség ellen, főleg leptospirózis, parvo vírus és szopornyica ellen. Ez különösen akkor fontos, ha a kutya köztéren, rendszeresen más kutyák közt fog sétálni. Ezt az oltást normálisan két dózisban adják. Az első oltás időzítése különböző, sok állatorvos 12 hetes kor előtt nem adja, míg mások már 8 hetes korban. Az első és második oltás közt általában két hét idoköz van, bár ez utóbbit ritkán adják 12 hetes kor előtt, hogy biztosítsák, hogy a kölyök véráramában maradó anyai antitestek ne interferáljanak az oltással. Oltóanyag előállítók azt javasolják, hogy a kutyák évente emlékeztető oltást kapjanak, hogy a védettséget életük végéig biztosítsák. A legtöbb állatorvos egyetért ezzel. Sokak azonban fölöslegesnek tartják, mert szerintük az immunitás jóval tovább tart 12 hónapnál. Néhányan azt hiszik, hogy két-háromévenkénti ismétlés elég, de olyan is van, aki egy életre elégnek tartja az oltást. Nem tudok javaslatot adni, de felhívom a figyelmedet a különböző véleményekre.

Mancsok
Különösebb ápolást nem igényel. Télen, ha sózott, latyakos helyen sétáltatjuk a kutyát, érdemes séta előtt valamilyen bőrvédő (pl. glicerines) krémmel bekenni a talpait, hogy ne marja ki a só.

Karom
A kutya karmait sok egyednél ugyanúgy vágni kell, mint az ember körmét. Ennek gyakorisága változó, egyedenként is eltérő lehet és függ attól is, mennyire tudja koptatni a karmait a kutya pl. séta közben. Érdemes jó minőségű karomvágót beszerezni, több típus is létezik, a legelterjedtebb az ún. guillotine. Ha fehér a karom jól láthatjuk a rózsaszín élő részt, az alatt kell levágni a karmot, ügyelve, hogy a rózsaszín részbe nehogy belevágjunk. Ha fekete inkább gyakrabban, de csak egész picit csípjünk le a karom végéből, nehogy megsértsük a kutyát.

A karomvágás – és eszközei
Egyik-másik kutya elülső végtagjainak csökevényes ujja vagy a hátulsó végtagján a farkaskarma olyannyira megnőhet – hiszen egyáltalán nem kopik -, hogy teljesen meggörbülhet, visszacsavarodhat és súlyos gyulladást okozhat. Ilyenkor a fölösleges karmokat műtéttel kell eltávolíttatni.

Gyakori még a karomágygyulladás is. Sajnos, sok esetben az ilyen jellegű gyulladás okát nehéz kideríteni. Ha csupán egy-két karom beteg, akkor külső okra gyanakodhatunk, de ha a gyulladás valamennyi karomra kiterjed, akkor belső tényezők játszanak szerepet. Külső ok lehet zúzódás, sebzés, karombeszakadás, -leszakadás, fertőződés, marás, égés, fagyás, gombás megbetegedés, míg a belső okok anyagcsere-betegségekre vezethetők vissza (például fehérjeszegény táplálkozás!).

Hogyan előzzük meg a kutya karmainak megbetegedését?
– Mozogjon az állat eleget szilárd talajon;
– a karmokat rendszeresen ellenőrizzük, s a korrigálást idejében végezzük el;
– sétáltatás után a karmokat, mancsokat, ujjakat alaposan tisztogassuk meg;
– a farkaskarmokat akkor távolítsuk el, amikor a kölyök még néhány napos;
– a táplálék célszerű összeállításával vegyük elejét az anyagcserezavaroknak és a hiánybetegségeknek.

Fülek
A vágottfülű boxer fülápolása meglehetősen könnyebb, mint a lógófülu társaiké, mivel a fül könnyebben szellőzik. A lógó fül esetében a fülcsatorna körüli levegő áramlás hiánya a fülzsír felhalmozódásához, és ennek következtében fertőzéshez vezethet. Bölcs dolog rutinná tenni a fül belsejének rendszeres tisztítását. Egy vatta labdával vagy kötszerdarabbal a fül belsejét körültörölve azt tisztán tarthatjuk. Sok ember javasolja a benzilbenzonát /Gyógyszertárban kapható/ használatát, jó márkák kaphatók az állatorvosi rendelőkben.

Szemek
Minden nap távolítsuk el a csipát a kutya szeméből egy puha, nem szöszölő zsebkendő segítségével, ha ezt nem felejtjük el, egyéb teendőnk nincs is.

Fogak
A kutyák fogai hajlamosak barna fogkőképzodésre, ha elhanyagolják őket, ami fogszuvasodáshoz vagy ínybetegséghez vezethet. Bizonyos ételek, pl. a melasz tartalmúak, fokozzák ezt a hatást. Ha a kutya alkalmilag egy nagy lábszárcsontot kap, amit rágcsálhat, ez megadja a szükséges dörzsölést a fogkő eltávolításához. Alternatívaként használható kis, lágy fogkefe speciális, nem folyékony, hús ízesítésű fogkrémmel a fogak hetenként 2-3x-i tisztításához. Fogászati fogkőtisztítók is kaphatóak és néhány kutya jól tűri ezek használatát, de vigyázni kell, hogy a fogíny ne sérüljön. Javaslom, hogy boxerünk fogait is ellenőriztessük állatorvossal, egyre gyakoribb jelenség kutyáknál a fogkő. A fogkövet el tudják távolítani bódításban lézer segítségével, vagy ha még nem olyan vészes egy erre alkalmas eszközzel lepattintják. A fogkő kialakulását megelőzhetjük vagy lassíthatjuk fogtisztító csont (pl. Rask) és nyers ropogós zöldség, gyümölcs (sárgarépa, alma, körte) etetésével, de már léteznek kifejezetten fogtisztító tápok is.

Bűzmirigyek
A bűzmirigyek ürítését szintén elvégezhetjük magunk, kérjük meg állatorvosunkat, hogy mutassa meg hogyan kell. Ha nem fűlik hozzá a fogunk elég, ha minden oltáskor ellenőriztetjük az állatorvossal, amennyiben szükséges, ő kinyomja a bűzmirigyeket. (Normál esetben ez az oltás előtti vizsgálat része, ha magától mégsem tenné az orvos , kérjük meg, mert az ürítetlen bűzmirigy komoly problémákhoz vezethet..)

Élősködők, toklász
Nyáron minden séta után (hosszú kirándulás esetén közben is) alaposan nézzük át a kutyát, hogy nincs-e a szőrében toklász. Ez az apró, de veszélyes ellenség nagyon gyorsan befúródik boxerünk bőre alá mindenféle galibát okozva ezzel. Különösen figyeljünk az ujjak közötti részre és a fülekre. Az élősködők ellen ma már sokféleképpen védekezhetünk. Léteznek bolhanyakörvek (pl. Bolfo, Kiltix) melyek hatékonyan távol tartják az élősködőket, de nem feltétlenül tesznek jót boxerünk nyakszőrének. Jobbak a lapockára csepegtetendő ún. spot-on és spray változatban kapható szerek (pl. Frontline, Exspot, Advantix). A kullancsok nagy arányú fertőzöttsége és az általuk terjesztett betegségek (Lyme-kór, Babesiosis) veszélyessége miatt, mindenképpen használjunk valamilyen kullancsriasztó vagy -írtó szert! Ha családi házban élünk, érdemes a kertet is permetezni, ma már léteznek kifejezetten erre a célra kifejlesztett permetszerek.

Féregtelenítés
A kölykök többsége még az anyaméhben belső parazitákat fejleszt. Ez teljesen normális, de csökkenthető pici korban adott féregtelenítő szirup vagy tabletta beadásával. Mikor hazaviszed a boxer kölyködet, a tenyésztő valószínuleg már háromszor féregtelenítette. Ezt élete végéig 6 havi időközökben ismételni kell, hogy a relatív féregtelenséget biztosítsa. Ha bizonytalan vagy a megfelelő gyógyszerezésben, kérd állatorvosod tanácsát.